Elektrische laadpaal bij RJC Elektrotechniek: Voordelen en installatie.

Heb je al een elektrische auto of wil je er één aanschaffen? Dan is een elektrische laadpaal thuis een interessante investering. Het opladen gaat sneller dan met een klassiek stopcontact en het is goedkoper dan een publieke laadpaal.  


Wat zijn de andere voordelen van zo’n laadpaal thuis? Hoeveel kost zo’n laadstation voor je auto gemiddeld? En wat met de installatie ervan? RJC Elektrotechniek adviseert je hier graag in.  

Met een laadstation voor je auto in je eigen garage of op je oprit ben je in ieder geval zeker van: 

1.

Snel & efficiënt opladen

Met een standaard stopcontact kan het opladen van je elektrische wagen maar liefst een kleine dag duren. Gelukkig laadt een elektrische laadpaal je wagen tot wel 10 keer sneller op. Zulke laadpunten maken namelijk gebruik van een relatief hoge spanning en stroomsterkte. 

2.

Optimale veiligheid

Een elektrische laadpaal levert die hoge stroom in alle veiligheid en zonder risico op overbelasting of een kortsluiting. Zulke laadstations zijn speciaal ontworpen om oververhitting tegen te gaan en bovendien zijn ze aangesloten op een aparte, beschermde stroomkring in je elektriciteitskast. 

3.

Goedkoper dan publieke laadpalen

Laad je je wagen op met een publieke laadpaal? Dan betaal je een extra tarief aan de uitbater van dat laadpunt. Daardoor komt een elektrische laadpaal thuis tot wel 4 keer goedkoper uit. Bovendien kan je ook kosten besparen door je wagen ’s nachts op te laden aan het nachttarief en door de groene energie van je zonnepanelen te gebruiken. 

4.

Extra gebruikscomfort

Met een eigen laadpaal thuis moet je niet gaan rondrijden om een beschikbaar laadpunt te zoeken. Jij tankt je elektrische wagen vol met goedkopere stroom wanneer jij dat wil. Qua onderhoud volstaat trouwens 1 jaarlijkse controle en schoonmaakbeurt door een gespecialiseerde vakman. Vraag ernaar bij een erkende installateur actief in je buurt. 

Wat zijn belangrijke aandachtpunten voor een eigen laadstation?

  • Laadvermogen van je elektrische wagen 
  • Vermogen van je elektrische installatie thuis 
  • Type en merk van de laadpaal 
  • Locatie van de laadpaal 
  • Combinatie met zonnepanelen/thuisbatterij 
  • Extra opties van een laadpaal: Vind je het belangrijk om met een app te volgen hoe lang een laadbeurt duurt en hoeveel je dat kost? Of een slimme laadpaal die rekening houdt met je elektriciteitsverbruik (intelligent laadbeheer)? 

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.