Zonnepanelen
Waarom zou u zonnepanelen nemen? RJC Elektrotechniek zet de voordelen voor u op een rijtje
- U krijgt uw BTW van de zonnepanelen terug
- Subsidie voor zonne-energie
- Besparen op uw energierekening
- Uw woning wordt meer waard
- Zonnepanelen zijn duurzam en mileubewust
- Zonlicht raakt nooit op
Duurzame energie
Nederland heeft in de laatste jaren opvallend veel zonuren gehad, meer dan 1.900 in 2020. Daarnaast wekken zonnepanelen ook met bewolkt weer elektriciteit op. Nederland beschikt dus over een goed klimaat voor zonnepanelen. Na het plaatsen van zonnepanelen begint u direct met terugverdienen doordat uw maandelijkse energierekening voor reguliere elektriciteit flink afneemt of zelfs verdwijnt. Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen zetten het (zon)licht dat op het paneel schijnt om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt door de solar bekabeling naar uw omvormer geleidt, welke ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom.
Wisselstroom is de stroom die u in uw huishouden gebruikt voor de elektrische apparatuur. Vanaf de omvormer gaat de wisselstroom naar de meterkast, van waaruit de stroom wordt verdeeld binnen uw woning. Het overschot wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en gesaldeerd.
Subsidie voor zonnepanelen
Er zijn subsidieregelingen voor zonnepanelen, zonneboilers, woningisolatie en warmtepompen. Op de website energiesubsidiewijzer krijgt u een overzicht van landelijke en lokale subsidieregelingen voor energiebesparing.
De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als ondernemers: in feite kunt u uzelf dan zien als een klein energiebedrijf. Als eigenaar van zonnepanelen (‘zonnepaneelhouder’) moet dus btw afdragen over de stroom die u opwekt. Maar u mag óók de btw die u betaald heeft voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Daardoor kunt u honderden euro’s terugkrijgen van de Belastingdienst.
Veel gestelde vragen over zonnepanelen
Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Om je een idee te geven: zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 360 graden. Desondanks krijg je ongeveer hetzelfde rendement als je een dak hebt dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 200 – 600. De opbrengst is dan nog steeds minimaal 90% in vergelijking met een zonnepaneel op het zuiden. Zowel op platte als op schuine daken kan je prima zonnepanelen plaatsen.
Het aantal zonnepanelen die u kunt nemen is afhankelijk van uw energiegebruik en de beschikbare ruimte op uw dak(en). Wij komen vrijblijvend bij u langs om uw mogelijkheden te bespreken.
Dat is mogelijk. Er zijn twee opties.
Optie 1 is een zogenaamd ‘zonnedak’, waarbij de (gehele) dakbedekking bestaat uit zonnepanelen in plaats van dakpannen. Dit is een vrij omvangrijke klus. Het is met name interessant als u uw dak gaat vervangen of bij nieuwbouw.
Optie 2 is dat u uw huidige dakpannen vervangt door zonnedakpannen. Esthetisch is dit een mooie oplossing omdat de zonnecellen mooi geïntegreerd zijn met het bestaande dak. Normale dakpannen zijn één-op- één te vervangen met zonnedakpannen waardoor u nauwelijks een verschil ziet met een normaal dakpannen dak.
Nadeel van beide opties zijn de hoge kosten voor de installatie. Tenzij u gelijktijdig het dak van uw huis gaat renoveren bent u een stuk goedkoper uit met traditionele zonnepanelen. Wilt u meer informatie over zonnedakpannen of een zonnedak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Zonnepannelen hebben vrij weinig onderhoud nodig. In principe geldt dat als u zonnepanelen plaatst onder een hoek van 30 graden of meer, deze door de regen schoongemaakt worden. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden is het aan te raden deze ieder jaar vrij te maken van vuil. Zo zorgt u voor een optimale opbrengst.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.
De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen is direct te gebruiken in uw eigen huis. Het kan gebeuren dat u op bepaalde momenten meer stroom opwekt, dan u op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Dan is het mogelijk om uw stroom te salderen. Salderen betekent dat de stroom die u niet direct zelf in de woning gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De door u terug geleverde energie wordt dan verrekend met de door u afgenomen energie. Het is erg belangrijk dat uw energiemeter geschikt is om de terug levering van elektriciteit te registreren.
Zoals bekend is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het opvangt. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor wattpiek. Wp staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er veel zonlicht op het paneel schijnt. Hierdoor betekent het niet automatisch dat een paneel van 180Wp ook daadwerkelijk 180Wp oplevert.
Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een fabel. Zonnepanelen werken op licht en functioneren daarmee dus ook bij bewolkt weer. Uiteraard ligt de piek in de opbrengst wel tussen maart en oktober. Tegelijkertijd is er ook in de herfst en winter straling van de zon, waardoor zonnepanelen tevens in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren.
Op deze vraag is niet direct een antwoord te geven. Het is afhankelijk van de volgende punten:
- Uw voorkeur voor type paneel: wilt u blauwe of zwarte zonnepanelen? En kiest u voorpolykristallijn, monokristallijn of dunne film zonnepanelen (CIS panelen)?;
- Uw gemiddelde energieverbruik per jaar in kWh;
- Het percentage van uw energieverbruik dat u met zonnepanelen wilt opwekken;
- De beschikbare ruimte op uw dak voor zonnepanelen;
- De ligging of oriëntatie van uw dak.
Wij gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bekijken en een prijsindicatie afhankelijk van uw wensen op te stellen.